Voorlopig rijbewijs

Als je een wagen wil besturen, heb je een rijbewijs nodig. Vanaf 17 jaar kan je een rijopleiding in een erkende rijschool volgen.
Na 20 uren rijopleiding ontvang je een bekwaamheidsattest waarmee je vanaf de leeftijd van 18 jaar een voorlopig rijbewijs model 18 kan aanvragen bij de gemeente. Deze aanvraag kan je vanaf nu online doen.

Aanvraag voorlopig rijbewijs model 18

Een voorlopig rijbewijs model 18 kan je online aanvragen. Klik hier om de aanvraag te starten .

Wat heb je nodig om online je voorlopig rijbewijs 18 maanden aan te vragen?

  • Een verbinding via je eID of via Itsme (personen jonger dan 18 jaar of personen die hun authenticatiecodes niet hebben geactiveerd, kunnen online geen voorlopig rijbewijs aanvragen);
  • Het attest van slagen voor het theorie-examen categorie B (afgegeven door het examencentrum voor het rijbewijs), waarop het resultaat van de leestest is vermeld;
  • Het bekwaamheidsattest afgegeven door een rijschool (20 uur) in Vlaanderen of Brussel, of in Wallonië door het examencentrum voor het rijbewijs;
  • Voor burgers die de praktijklessen hebben gevolgd in een in Wallonië gevestigde rijschool: de technische rijvaardigheidstest (TCTC) afgegeven door het examencentrum voor het rijbewijs.

Aanvraag voorlopig rijbewijs model 36

Voor een voorlopig rijbewijs model 36 meld je persoonlijk aan bij de dienst Bevolking met een ingevulde ‘Aanvraag om een voorlopig rijbewijs’. Verder breng je 25 euro mee.

Wanneer jouw identiteitskaart recent vernieuwd werd is er geen nieuwe pasfoto nodig. Die wordt dan overgenomen van de identiteitskaart.

Bijkomende inlichtingen

Contactgegevens

247