Speelstraten

Wat is een speelstraat?

Een speelstraat wordt georganiseerd op een openbare weg. De toegang tot de straat wordt op bepaalde uren afgesloten voor verkeer. Bewoners van de straat mogen nog wel tot hun woning rijden. Tijdens die uren kunnen kinderen vrij op straat spelen. Op die manier kunnen ze ravotten op straat met hun vrienden, en wel op een veilige manier. De speelstraat bevordert ook het sociaal contact tussen de volwassenen: zij komen op straat, maken een praatje en leren elkaar beter kennen. Op die manier wordt het een gezellig buurtgebeuren.

Welke straat kan wettelijk een speelstraat zijn?        

Niet elke straat kan een speelstraat worden, er zijn een aantal wettelijke bepalingen. De straat moet een overheersend woonkarakter hebben, heeft een maximumsnelheid van 50 km/u, heeft geen doorgaand verkeer en er komt geen openbaar vervoer. Na een aanvraag moet de straat ook een gunstig advies krijgen van de politie. Bovendien kan men geen speelstraat organiseren als het merendeel van de buurtbewoners geen speelstraat wil. Voor het opstarten van een speelstraat moet er dus een bevraging georganiseerd worden, waaruit moet blijken dat meer dan 50% van de buurt akkoord gaat.

 

Hoe aanvragen?

Een speelstraat moet gewild zijn in de buurt en vraagt ook een zekere inzet van de bewoners, daarom laten we het initiatief aan de bewoners van Oosterzele. Wilt u graag een speelstraat in uw straat? En is deze wettelijk geschikt? Dan kan u het initiatief nemen om in een vakantie, tijdens bepaalde dagen, uw straat tot een speelstraat te maken.

Vraag je speelstraat aan via jeugd@oosterzele.be

Alle voorwaarden voor het inrichten van een speelstraat kan je vinden in de infobrochure.

Contactgegevens

dienst Sport & Jeugd
Sportstraat 5
9860 Oosterzele
tel. 09 363 48 92

Mireille Helderweirdt - jeugdconsulent
email mireille.helderweirdt@oosterzele.be

Nancy Eliano - jeugdconsulent - diensthoofd BKO
email nancy.eliano@oosterzele.be

Dries Van Daele - jeugdconsulent
email dries.vandaele@oosterzele.be

Lieselot De Wulf - sportpromotor
email lieselot.dewulf@oosterzele.be

303