Rijbewijs

Effe uitblazen ... 

De Politiezone Rhode & Schelde – waar ook Oosterzele (naast Destelbergen, Melle en Merelbeke) deel van uitmaakt - Drugpunt en de kiem vzw lanceren de Drugpunt-campagne Effe uitblazen.

Effe uitblazen is een initiatief dat zich richt tot jongeren die hun rijbewijs behalen. Op een eenvoudige en laagdrempelige manier willen we deze jongeren attent maken op de risico’s van rijden onder invloed van alcohol. 

Jonge bestuurders hebben een grotere kans op een ongeval waarbij snelheid, alcohol, nachtelijk rijden, of aanwezigheid van een passagier een rol speelt.

Rijden onder invloed van alcohol is extra risicovol voor jongeren omdat:

  • hun lichamelijke tolerantie voor alcohol lager is
  • de rij-taak veeleisender is voor jonge bestuurders dan voor ervaren bestuurders; ze hebben meer aandacht nodig voor de rij-taak en daarom is het verstorend effect van alcohol sterker bij jongere bestuurders dan bij meer ervaren bestuurders
  • alcohol bij jongeren tot een sterkere euforische of emotionele impact leidt
  • jongeren hun mate van beschonkenheid onderschatten
(Goldenbeld, C., Nuyttens, N., Temmerman T.,2018,Themadossier verkeersveiligheid nr. 12 – Jongeren15-24 jaar, Brussel, België: Vias institute –Kenniscentrum Verkeersveiligheid.)

Onderzoek uit 2015, naar de belangrijkste doodsoorzaken per leeftijd, toont dat 1 op 5 vrouwen tussen 20 en 30 jaar, sterft ten gevolge van een vervoersongeval. Bij jonge mannen ligt het cijfer nog hoger: ongeveer 2 op de 5 mannen tussen 20 en 30 jaar sterft ten gevolge van vervoersongevallen. (Vlaams agentschap zorg en gezondheid, 2018)

Een rijbewijs behalen is voor elke jongere een belangrijk moment. Van dit moment willen we gebruik maken om jongeren preventief te informeren over het gebruik van alcohol en de gevolgen ervan in het verkeer. Elke jongere krijgt bij het afhalen van het rijbewijs in het gemeentehuis gratis een alcoholtester, een sleutelhanger en een postkaart met daarop preventieve tips over alcoholgebruik tijdens het uitgaan. 

Wie meer informatie wil over alcohol of andere drugs, drugpreventie of begeleiding bij problemen kan terecht bij Christophe Vanhuyse en Mark Heremans van Drugpunt Rhode & Schelde door te surfen naar www.drugpunt.bete mailen of te bellen 0473 65 65 95(4).


Contactgegevens

245