Grenst jouw gevel rechtstreeks aan het voetpad?
Dan kan je een geveltuintje aanleggen!

Wij willen voor onze inwoners die een geveltuin willen aanleggen de drempel zo laag mogelijk houden. Daarom volstaat een melding bij het gemeentebestuur volstaan en hoef je als aanvrager geen vergunningsaanvraag in te dienen. Daarnaast zorgen de gemeentelijke diensten voor de voorbereidende werken (uitgraven van het plantvak en opvullen met potgrond) zodat je zelf enkel nog de beplanting moet kiezen en planten.

Raadpleeg hier het overzicht van advies om je planten te kiezen, klimhulp en een overzicht van brochures .

Het reglement en aanvraagformulier vind je hier.

Ook een kale gevel? Fleur hem op met een geveltuintje!

Wordt jouw geveltuin één van de 1 000 extra geveltuinen in de regio?

Inwoners van Oosterzele wiens gevel rechtstreeks aan het voetpad grenst kunnen vanaf nu een geveltuin laten aanleggen door en op kosten van de gemeente.

Onze diensten komen dan de voorbereidende werken doen, zoals het graven van het plantvak en het vullen met teelaarde. Zo hoef jij enkel nog planten te voorzien!

Wil je ook graag een geveltuintje? Ontdek hier hoe je dit het best aanpakt in 5 eenvoudige stappen. Zo draagt je geveltuin bij aan een klimaatgezond Oosterzele.

Geveltuinen fleuren niet alleen je voorgevel op, maar ook de straat én de mensen. Bij elke geveltuin wordt verhard materiaal uitgebroken. Zo infiltreert het regenwater in de bodem en stroomt het niet zinloos weg in de riolering. Geveltuinen helpen de natuur een handje. De planten in je geveltuin bieden schuilplaatsen voor insecten en vogels en vergroten de biodiversiteit.

1. Check de voorwaarden en maak een keuze tussen geveltuintype 1, 2 of 3

Lees eerst even het geveltuinreglement. Daar zie je meteen wat de mogelijkheden zijn. Is je voetpad minimum 150cm? Dat is alvast een goed begin. Er zijn 3 types plantvakken. 1 of twee korte plantvakken, een langer plantvak of een combinatie van beide. Maak een keuze.

2. Maak je plantenplan en kies je planten

Dan kan je nu van start met het plantenplan. Het is belangrijk dat je rekening houdt met de maximale afmetingen volgens je gekozen type plantvak en de obstakelvrije loopweg zodat je geveltuin geen obstakel vormt voor andere weggebruikers en de hulpdiensten. Let op dat je planten kiest die toegelaten zijn. Ook hier kan je best het reglement nog eens op nalezen. Je kan kiezen voor lage beplanting, klimplanten of een combinatie van beide. Kies zorgvuldig je planten uit en hou daarbij in eerste plaats rekening met het aantal uren zonlicht die je planten zullen krijgen.

Kies je voor een klimplant? Passiebloem, blauweregen, druif en klimaugurk houden van volle zon. Ligt je gevel in de halfschaduw, dat wil zeggen maximum 4 uur per dag in de volle zon? Ga dan eerder voor kamperfoelie of bosrank. Klimhortensia en alpenbosrank groeien welig aan de schaduwkant. Woekerende planten zoals klimop hebben geen klimhulp nodig maar zijn niet toegelaten. Het gevolg is dus dat de klimplanten uit jouw geveltuin zowieso wel een klimhulp nodig hebben! Wil je weten welke planten het meest geschikt zijn voor jouw geveltuin en welke klimhulp je het best kiest? Tips hierover vind je hier.

3. Vraag je geveltuin aan via het aanvraagformulier op de website.

Nu heb je alle gegevens in handen om de aanvraag te doen. Dat doe je door het formulier in te vullen. De aanvraag moet volgende gegevens bevatten: een foto van de gevel waar de geveltuin gewenst is. De planten die je zal gebruiken en een schets met afmetingen in functie van het gekozen type geveltuin.

Als inwoner van Oosterzele heb je geluk: de technische dienst van de gemeente voert de voorbereidende werken voor jou gratis uit. Deze werken omvatten het graven van het plantvak tot op max 30 cmdiepte. De bestaande verharding uitbreken en afvoeren en eventueel het afwerken aan de kopse kant van de bestaande verharding. Het plantvak wordt gevuld met goede teelaarde zodat je planten alles meekrijgen voor een goede start.

Ons geveltuin-team heeft de nodige ervaring om dit alles professioneel uit te voeren. Wacht dus de komst van onze mannen af! Jij staat enkel in voor de aankoop van de plant(en) en de klimhulp.

4. Laat het plantvak graven

Wanneer ze die klus komen uitvoeren, hangt af van hoe druk het momenteel is bij de betrokken dienst. Maar dit kan in normale periodes in principe vrij snel gebeuren. De geveltuin-team brengt voor jou een geveltuinbordje mee om in je plantvlak te plaatsen. Zo zet je jouw geveltuin extra in de kijker en kan je misschien buurtbewoners motiveren ook een geveltuin aan te leggen!? 👍

5. En planten maar!

Tijd om te planten en de klimhulp te monteren. Tips daarvoor vind je hier.

Geef meteen water, zodat de aarde tot tegen de wortels spoelt. Giet je kersverse geveltuin ook regelmatig, zeker in droge periodes. Wist je dat planten regenwater verkiezen boven leidingwater? Een regenton is dus een goede investering, en zo hoef je ook geen drinkbaar leidingwater te gebruiken.

Wil jij een unieke geveltuin? Als finishing touch kan je er nog een bijenhotel of nestkastje aan je gevel hangen, zo maak je ook bijen en vogels blij.

Ben je tevreden van het resultaat? Overtuig je buren, vrienden en kennissen. Neem een foto en post hem op Facebook, Instagram of Twitter met de hashtags #Oosterzele #1000geveltuinen.be #klimaatgezondZOV. Zo help je mee om het doel van 1000extra geveltuinen in Zuid-Oost-Vlaanderen te bereiken.

En dan is het nu tijd om te genieten. Bedankt voor je bijdrage aan een klimaatgezond Oosterzele!

868